„Azzurro, magyarul azt jelenti mindig kék fenn az ég / És mégis, úgy érzem nélküled a kék ég semmit sem ér / És akkor…” – ugye mindenki dúdol már, hiszen emlékszünk még erre az ikonikus Aradszky-opusra, Adriano Celentano örökbecsűjének átiratára? Azzurro, magyarul – oké. De vajon mit jelenthet magyarul az azzari? Rákereshetünk – néhány olasz híresség nevét találjuk, egyebet semmit. 

Dunaújvárosban viszont az Azzari immár egy éttermet jelent, méghozzá egy olyan egységet, amit – figyelem, a megfejtés következik – az Azari család nyitott meg 2020-ban. Azaz mi.

Egyetlen aprócska hozzáadott z betű máris olaszossá tette a dunaújvárosi vendéglátásban már ismert családnevünket: ugyanis immár huszonnyolc éve üzemeltetünk egy másik éttermet itt, szerénytelenség nélkül kimondhatjuk, töretlen sikerrel. Alighanem gazdag tapasztalatunk is hozzájárult, hogy belevágjunk új, csúcstechnológiával felszerelt, az olaszos külsőségeket is felvonultató, tradicionális és modern olasz ételeket kínáló bázisunk megteremtésébe. Autentikus helyet szerettünk volna létrehozni – olyat, ahol valóban valódi olasz alapanyagokból, az ottani eljárásokkal készítik el gasztro-alkotásaikat kiváló magyar séfek.

Olyan éttermet álmodtunk meg, ahol a pasta saját készítésű, a pizza hártyavékony, a sonka pármai, a mozzarella bivaly, a paradicsom friss, a bárány egy közeli gazdaságból származik, a kecskesajt kézműves manufaktúrában készül, a bioeljárással termesztett fűszereket frissen tépkedik le, a pizza Morello Forni kemencében sül ki.

Régóta dédelgetett álmunk vált valóra akkor, amikor az Azzari falai között egy darabka Olaszország kelt életre, az itt élők, a városba látogatók örömére, a magunk büszkeségére…

— Azari Ircsi & Azari Zsolt

Mesterszakácsunk

Kuti Krisztina